En drøm om et byggeri

Velkommen til en drøm om et byggeri, der er opført med lige dele hensyn til æstetik, driftsøkonomi, livsglæde og miljø. Velkommen til Bispebjerg Bakke.

Vision


Fra tanke til handling

Idéen til byggeriet Bispebjerg Bakke opstod ved et møde mellem billedkunstneren Bjørn Nørgaard og formanden for Håndværkerforeningen København. Den fælles vision var at skabe et byggeri med en nærmest skulpturel fremtoning, baseret på det gode håndværk og de bedste materialer.

Nu er visionen blevet til virkelighed – resultatet er 135 eksklusive lejeboliger fordelt på 11 huse.

Hvem er Bjørn Nørgaard?

Bjørn Nørgaard, billedhugger, grafiker og performancekunstner. Født 1947 i København. Uddannet på Den eksperimenterende Kunstskole 1964. Professor ved Det Kgl. Danske Kunstakademi 1985-94. Medlem af Den frie Udstilling fra 1994. Har udstillet på og er repræsenteret på en række museer i ind- og udland, herunder Louisiana og Statens Museum for Kunst. Kendt for “Dronningens Gobeliner” til Riddersalen på Christiansborg og brolægningen af Amagertorv i København,

”Man skal ikke bygge, hvad man ikke kan modellere,” siger Bjørn Nørgaard, formgiver af Bispebjerg Bakke.

Interniør


Æstetik i flere plan

Flere lejligheder er opført i to eller tre plan. Det giver en helt unik rumfornemmelse, der yderligere understøttes ved fraværet af rette vinkler.

Opholdsrummene er gennemlyst om dagen og rummer adskillige muligheder, hvad indretningen angår. Alle beboelsesrum er desuden forsynet med TV- og bredbåndsstik.

Åbne og lyse køkkener

Køkkenet er blevet boligens omdrejningspunkt i løbet af de seneste år. Byggeriets åbne og lyse køkkener rummer indbygningsovn, kogeplader og emfang – og er forberedt til installation af køle- og fryseskab samt opvaskemaskine.
Køkkenerne er indrettet med stilfulde elementer fra Boforms Kvadrat 1400-serie. Der er tre typer køkkener, alle med lakerede låger i afdæmpede farver. Køkkenelementerne har ingen greb, men derimod gennemgående udfræsede gribekanter, der giver et let, men klassisk udtryk.

Lys og tryghed

Vi mennesker elsker lys, men vi elsker også at føle os trygge og beskyttede i vores bolig – det er et svært kompromis at opnå, men takket være en række utraditionelle arkitektoniske løsninger, byder lejlighederne på begge dele.

Lejlighedernes vinduespartier strækker sig fra loft til gulv og store dele af lejligheden er gennemlyst i løbet af dagen.

Vinduerne er udført i eksklusivt, mørkt Jatoba-træ, der både er smukt at se på og meget holdbart.

Lys, luft og livsglæde

Intentionen med byggeriet har fra begyndelsen været at skabe noget helt unikt – at skabe rum til liv, glæde og tryghed ud fra en filosofi om, at vi mennesker lader os påvirke af vores omgivelser.

Lejlighederne er præget af åbne rum, hvilket giver et væld af muligheder for at sætte sit eget personlige præg på indretningen.

At samtlige lejligheder er forsynet med mindst én altan, gør kun rumfornemmelsen endnu mere uendelig.

Eksteriør

Organiske former, der bryder med konventionerne

Husenes organisk buede facader opleves forskelligt, alt efter hvilken vinkel de ses fra, og taget følger grundens naturlige fald.

Formgivningsmæssigt er husene tænkt som en helhed – og ikke som en samling af industrielle elementer. Og den tanke går igen i det gode håndværk og materialevalget.

Det gode håndværk

Den væsentlige del af byggeriet er udført i naturmaterialer og formgivet i hånden. De få steder, hvor der er brugt industrielt fremstillede elementer, er disse fremstillet i forme, som er specielt udarbejdet til Bispebjerg Bakke.

Det høje håndværksmæssige ambitionsniveau kommer til udtryk i detaljer som de nøje sammenflettede mursten og det håndlavede kobbertag. Husene er skalmuret med kvalitetssten i to farver: de røde på den ene facade og gule på den anden – akkurat som det var god håndværksskik i gamle dage.

Den unikke enklavefornemmelse

Adgangen til byggeriet sker gennem tre porte, som på smukkeste vis binder husene sammen og skaber en helt unik enklavefornemmelse. Denne fornemmelse understøtter følelsen af tryghed og fællesskab.

Arkitektur på højt plan

Oppefra kommer byggeriets organiske former virkelig til sin ret. Herfra fornemmer man, hvorledes byggeriet nøje er tilpasset områdets eksisterende topografi.

Kvalitet, der betaler sig

Et byggeri som Bispebjerg Bakke er atypisk i mere end én forstand. Den håndværksbaserede fremgangsmåde er hverken den nemmeste, hurtigste eller billigste måde at bygge på. Men på lang sigt vil et byggeri af en sådan kvalitet vise sig langt mere rentabelt.

I kraft af det gode håndværk kan byggeriet nemt repareres – og det er på lang sigt det økonomisk mest rentable og det miljømæssigt mest forsvarlige.

Faciliteter


Kvalitet og æstetik i detaljerne

De æstetiske og håndværksmæssige ambitioner kommer især til udtryk i detaljerne.

Således er indgangspartier og gelændere beklædt med kinesiske keramikfliser, der er specielt udvalgt af Bjørn Nørgaard under en af hans rejser til Kina. Gulvet i trappeopgangene er udført i sort granit.

Af de moderne bekvemmeligheder kan blandt andet nævnes elevator i alle opgange, porttelefon, overdækket cykelparkering og centralt affaldssug.

Endvidere hører der et pulterrum til samtlige lejligheder og et stort antal parkeringspladser i terrænet.

Parklignende beliggenhed

I alt dækker området henved 38.000 kvadratmeter. Området omfatter en lille lindeskov – og den parklignende fornemmelse understreges yderligere af, at området rent faktisk også er nabo til en park – nemlig Lersøparken.

Områdets oprindelige træer var sat i ”kravlegård”, mens byggeriet stod på, og er nu plantet ud igen på deres oprindelige pladser og giver dermed følelsen af, at byggeriet har eksisteret i mange år.

Åben mod omgivelserne

For at kunne nyde området bedst muligt er samtlige lejligheder forsynet med mindst én altan, der følger den samme organiske form som resten af byggeriet.

Altanernes gulv er beklædt med smukt og slidstærkt sort granit, og altanernes gelændere er beklædt med samme kinesiske klinker som indgangspartierne.

En unik beliggenhed

Beliggenheden byder på en kombination af to verdener. Den indre by med alle dens kulturelle og gastronomiske udbud er blot 10 minutter væk, men samtidig giver den høje og grønne beliggenhed en helt unik oplevelse af at være langt væk fra byens hektiske liv.

Den parklignende fremtoning understøttes yderligere af Lersøparken, der grænser op til området.

Den høje placering giver desuden udsigt over byen fra mange af lejlighederne, men alle kan nyde godt af det helt specielle lys – morgen, middag og aften.